Siirry sisältöön

Ilmalämpöpumpun sulatus: milloin ja miten se tehdään?

Ilmalämpöpumpun sulatus on paikallaan, jos ulkoyksikköön pääsee kertymään jäätä ja huurretta. Ulkoyksikön jäätyminen ei ole epätavallista Suomen talvessa, mutta onneksi laitteen voi sulattaa nopeasti ja helposti. 

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön pinnan jäätyminen heikentää laitteen tehoa ja toimintaa. Jos jäätä kertyy paljon, se voi pahimmillaan estää ilmalämpöpumpun toimintaa, jos esimerkiksi propelli ei pääse pyörimään oikein. Tämän vuoksi on syytä tarkkailla, ettei jäätä kerry jatkuvasti laitteeseen.

Lue vinkit ilmalämpöpumpun sulatukseen ja laitteen talvikäyttöön!

Milloin ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sulatus tulee tehdä? 

Nollan asteen tienoilla oleva lämpötila ja ilman korkea kosteuspitoisuus edistävät ulkoyksikön pinnan jäätymistä. Myös tuiskuttava lumi ja harvemmissa tapauksissa vikaantunut sulatusjärjestelmä voivat lisätä jäätä.

Ulkoyksikkö voi kerätä jäätä ja huurretta, kun ulkoilmassa oleva kosteus alkaa jäätyä kohdatessaan ilmaa kylmemmän ulkoyksikön pinnan.

Lämmityskäyttöön tarkoitetuissa ilmalämpöpumpuissa on automaattinen sulatustoiminto, joka usein riittää pitämään jään loitolla. Toiminnon voi laittaa myös erikseen päälle, jos huomaa että jäätä on kertynyt. 

Joskus laite ei kuitenkaan ehdi sulattamaan kaikkea jäätä ennen kuin sitä muodostuu lisää, jolloin jäätä alkaa kertyä enemmän ja enemmän. Tällöin on hyvä ryhtyä sulatushommiin.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sulatus – tee se näin:

  • Ulkoyksikön pinnalle kertynyt jää kannattaa sulattaa varovasti lämpimällä vedellä. Tämä on energiatehokkaampi ja nopeampi tapa kuin esimerkiksi lämpöpuhaltimen tai hiustenkuivaajan käyttö.
  • Älä hakkaa jäätä terävällä tai kovalla esineellä, se voi vahingoittaa ulkoyksikköä pysyvästi! 
  • Sammuta ilmalämpöpumppu ennen sulatusoperaatiota. Ota vettä esimerkiksi kastelukannuun, ja kaada sitä varovasti vähän kerrallaan ulkoyksikön pinnan päälle, jolloin jää sulaa.
  • Laitteen voi käynnistää heti sulatuksen jälkeen.
  • Sulatuksen tehostamiseksi voit laittaa laitteen viilennykselle 10-20 minuutin ajaksi, koska tällöin kenno kuumenee ja poistaa vielä tehokkaammin mahdollisen jäljelle jäävän kosteuden. Ole tarkkana, ettei viilennys jää päälle, sillä sitä ei muutoin talvella tarvita.

Lähtökohtaisesti laite hoitaa sulatuksen automaattisesti, mutta ääriolosuhteissa voidaan tarvita manuaalista sulatusta. Jos lämpötila sahaa enemmän pakkasen puolella ja nollan tienoilla, voi itse tehtävälle sulatukselle olla useammin tarvetta. On myös talvia, jolloin sulatusta ei tarvitse tehdä lainkaan.

Paras tapa ehkäistä ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätymistä on tarkkailla tilannetta säännöllisesti ja poistaa jäätä jo silloin, kun sitä on vain vähän.

Talvikäytössä suositut lämpöpumput, joissa on automaattinen sulatustoiminto

Mitä muuta kannattaa tietää lämpöpumpun talvikäytöstä?

Talvi on parasta aikaa käyttää lämmittävää ilmalämpöpumppua, koska voit säästää merkittävästi lämmityskuluissa.

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde on aina parempi kuin esimerkiksi sähköpattereilla, jotka kuluttavat enemmän energiaa. Lue lisää ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta.

  • Valitse Suomen olosuhteisiin sopiva laite: Moni laite toimii myös jopa -35 asteen säässä. 
  • Vältä lämpöpumpun turhaa sammuttelua ja käynnistelyä etenkin pakkasten aikana. Kylmäkäynnistys rasittaa laitetta.
  • Jos ulkoyksikön päälle sataa lunta, poista se säännöllisesti.
  • Varmista, että ulkoyksikön alla on tarpeeksi tilaa, ja että sulamisvesi ei pääse jäätymään suureksi keoksi. Jos jää yltää ulkoyksikön pohjaan saakka, se voi vahingoittaa laitetta.
  • Jos käytät takkaa, hyödynnä ilmalämpöpumpun automaattinen takkatoiminto. Muulloin automaattiasetus kannattaa ottaa pois päältä, jotta takkalämmityksen aikana ilmalämpöpumppu ei ala tarpeettomasti viilentää, jos lämpötila nousee hetkellisesti. Lue lisää: Ilmalämpöpumppu ja takka
  • Muista huollattaa laite säännöllisesti, koska huollettu laite on energiatehokkain.

Lue myös: Ilmalämpöpumppu talvella 

Etsinnässä talvikäyttöön sopiva ilmalämpöpumppu? 

Ilmalämpöpumppu on parhaita keinoja parantaa kotisi energiatehokkuutta.

Meiltä saat Suomen olosuhteissa testatut energiatehokkaat ilmalämpöpumput, jotka auttavat säästämään lämmityskuluissa ja viilentävät tarvittaessa kesähelteillä!

Lämpöykkönen