Siirry sisältöön

Maalämmön sähkönkulutus on pientä – säästä sähkölaskussa maalämmöllä

Maalämmön sähkönkulutus on vähäistä

Maalämpö on yksi energiatehokkaimmista lämmitysmuodoista, ja se voi pudottaa kodin lämmityskuluja jopa 50–80 % öljy- ja sähkölämmitteisissä kodeissa.

Maalämmön sähkönkulutus on moniin muihin lämmitysjärjestelmiin verrattuna pientä. Toki myös maalämpöpumppu kuluttaa sähköä järjestelmän ollessa päällä, mutta se tuottaa jopa nelinkertaisesti enemmän energiaa kuin mitä se tarvitsee toimiakseen! 

Maalämpö voidaan uudisrakennusten lisäksi asentaa saneerauksen yhteydessä esimerkiksi vanhan puu-, öljy- tai sähkölämmityksen tilalle tai rinnalle.

Mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme maalämmön sähkönkulutuksesta?

Sähkönkulutus, energiatehokkuus, hyötysuhde… Tuntuuko, että termit menevät sekaisin? Kerrataan!

Sähkönkulutus mittaa sitä, kuinka paljon sähköä käytetään tietyssä ajassa. Sähkönkulutusta mitataan kilowattitunneissa (kWh).

Maalämpö käyttää sähköä maalämpöpumpun ja sen ohjausjärjestelmän toimintaan. Sen sijaan lämmitykseen käytettävän energian maalämpö ottaa maaperästä, ja siksi maalämmön sähkönkulutus on pientä.

Energiatehokkuus tarkoittaa sitä, että energiaa tuotetaan ja käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Energiatehokkuuden parantaminen vähentää hiilidioksidipäästöjä, pienentää sähkönkulutusta ja tuottaa kustannussäästöjä

Esimerkiksi öljylämmityksen sähkönkulutus on verrattain pientä, mutta se ei ole energiatehokkain lämmitysmuoto. Vaikka sähköä kuluu vähemmän, ovat öljylämmityksen kustannukset ja sen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt suuret.

Hyötysuhde kertoo siitä, kuinka monta kilowattia lämpöä lämmitysjärjestelmä pystyy tuottamaan käyttäen yhtä kilowattia sähköä. Lämmityksen hyötysuhdetta mitataan usein SCOP-arvolla. Mitä suurempi arvo on (4–5), sitä parempi energiatehokkuus.

Esimerkiksi suoralla sähkölämmityksellä hyötysuhde on tyypillisesti noin 1; yhdellä kilowattitunnilla sähköä saadaan yksi kilowattitunti lämpöenergiaa. Maalämmön hyötysuhde on noin 4, eli käyttämällä yhden kilowattitunnin sähköä se tuottaa 4 kilowattituntia lämpöenergiaa. 

Lukuvinkki: Maalämpöpumppu: 15 usein kysyttyä kysymystä

Millainen on maalämmön sähkönkulutus?

Maalämmön sähkönkulutukseen vaikuttaa moni tekijä, mutta omakotitalossa maalämmön vuotuinen sähkönkulutus on keskimäärin 5000–8000 kWh.

Verrattuna sähkölämmitykseen maalämmön sähkönkulutus on pientä, sillä sähkölämmitteisen omakotitalon kulutus voi olla jopa 20-30 000 kWh vuodessa.

Kiinteistön koko on yksi maalämmön sähkönkulutukseen vaikuttava tekijä, mutta on hyvä muistaa, että mitä enemmän neliöitä, sitä suurempi suhteellinen hyöty maalämmöstä on.

Toki pienemmissäkin kohteissa säästöä syntyy, ja hyvä syy hankintaan on myös maalämmön ekologisuus.

Nämä asiat vaikuttavat maalämmön sähkönkulutukseen:

·   Tilan koko, pohjaratkaisu ja kerrosten määrä.
·   Lämmöntarve, johon vaikuttaa mm. talon rakennusvuosi, eristys ja ikkunat.
·   Pyyntilämpötila ja menoveden lämpötila.
·   Maantieteellinen alue ja vuoden keskilämpötila.
· Asukkaiden käyttötavat ja energiankulutustottumukset
·   Maalämpöpumpun malli, kunto, mitoitus ja asetusten optimointi.

Myös asennuksella on väliä

Vaikka laadukkaaseen maalämpöpumppuun kannattaa satsata, maalämmön sähkönkulutukseen vaikuttavat laitteen mallia ja merkkiä enemmän pumpun optimaalinen mitoitus, asennus ja asetusten optimointi. 

Vaikka valitsisit markkinoiden parhaan maalämpöpumpun, mutta se säädetään ja mitoitetaan kohteeseesi väärin, voi sähkönkulutus olla korkeampi, kuin joillain toisella laitteella.

Maalämpöpumpun valinnassa kannattaa kääntää katse luotettavaan urakoitsijaan, joka osaa ehdottaa juuri sinulle parhaiten sopivaa ratkaisua ja tarjoaa myös huoltopalvelut.

Haluatko, että asiantuntija kartoittaa sinulle sopivan lämmitysjärjestelmän? Ota yhteyttä!

Maalämmön sähkönkulutus ja kustannukset vuodessa, kuukaudessa ja vuorokaudessa

Jos maalämmön sähkönkulutus omakotitalossa olisi vuodessa 5000 kWh ja sähkön hinta 10 senttiä kilowattitunnilta, tarkoittaisi se vuodessa 500 euron kustannusta.

Jos saman kokoisessa omakotitalossa olisi maalämmön sijaan sähkölämmitys, voisi kodin ja käyttöveden lämmitykseen kulua vuodessa 17 000 kWh. Jos sähkön hinta olisi 10 senttiä /kWh, tarkoittaisi se puolestaan 1700 euron vuosikustannusta.

Jos otetaan esimerkiksi hieman isompi ja vanhempi omakotitalo, jossa maalämmön kuukausikulutus on 650 kWh, tarkoittaisi se 10 snt /kWh sähkön hinnalla 65 euroa kuukaudessa.

Vastaavasti jos samainen talo lämpenisi suorasähköllä, voisi kuukausittainen sähkönkulutus lähennellä 2000 kilowattituntia. Tällöin samalla sähkön hinnalla kuukausikustannus olisi 200 euroa.

Jopa vuorokausitasolla maalämpö voi tarjota huomattavia säästöjä, etenkin sähkön hinnan heitellessä. 

Jos maalämmön sähkönkulutus vuorokaudessa olisi 15 kWh ja sähkön hinta korkealla, esimerkiksi 50 senttiä /kWh, tarkoittaisi tämä päivässä 7,5 euron kustannusta.

Jos verrattaan sähkölämmitteiseen kotiin, jossa lämmitykseen kuluisi vuorokaudessa kaikkinensa 35 kWh, tulisi hinnaksi huimat 17,5 euroa päivässä.

 Lataa maalämpöpumpun ja ilma-vesilämpöpumpun ostajan opas

Säästä sähkölaskussa – vinkit maalämmön sähkönkulutuksen pienentämiseen

Vaikka maanlämmön sähkönkulutus on vähäistä, on muutamia keinoja, joiden avulla sähkölaskuun voi omilla valinnoilla vaikuttaa.

Kaikki alkaa siitä, että maalämpöpumppu on mitoitettu oikeaoppisesti suhteutettuna lämmitettävään kiinteistöön ja järjestelmän asetukset on optimoitu oikein. 

Lisäksi maalämpöjärjestelmän kunnosta tulee pitää huolta sen elinkaaren aikana – esimerkiksi sihtien puhdistamatta jättäminen voi vaikuttaa pumpun tehoon. 

Lue: Näin huollat maalämpöpumppua itse 

Lisäksi voit pienentää maalämmön sähkönkulutusta näin:

1.      Seuraa sääennusteita ja täytä käyttövesisäiliö lauhalla kelillä. Kylmällä ilmalla veden lämmittämiseen tarvitaan enemmän energiaa.

2.      Seuraa sähkön hintaa. Voit jopa ”ylilämmittää” kotia ja käyttövettä silloin, kuin sähkö on edullista.

3.      Ota perinteiset sähkönsäästöniksit käyttöön: laske sisälämpötilaa, ota lyhyempiä suihkuja, pese vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkejä ja niin edelleen.

Lue myös: Energiansäästö kotona

Maalämmön sähkönkulutus on pientä myös pakkasella

Maalämpöpumppu toimii tehokkaasti myös kovalla pakkasella. 

Maalämpö ei vaadi rinnalleen toista lämmönlähdettä, eivätkä pakkaset juuri näy maalämpöpumpun omistajan sähkölaskussa. Maalämpöpumppu ottaa nimensä mukaisesti energian syvältä maasta, jossa lämpötilat ovat tasaisia. 

Vain kaikkein kovimmalla pakkasella maalämpöpumpun kompressori voi tarvita avukseen sähkövastusta, mikä nostaa hetkellistä sähkönkulutusta. Maalämmön voidaan silti sanoa olevan erittäin energiatehokas lämmitysmuoto. 

Lue, miksi Maria Huntington valitsi maalämmön!

Yhteenveto

  • Maalämpö on aina energiatehokkaampi vaihtoehto kuin sähkö- tai öljylämmitys.
  • Maalämmön sähkökulutus on lähtökohtaisesti pientä.
  • Maalämmön sähkönkulutukseen vaikuttavat eniten laitteen oikea mitoitus, asennus ja optimointi, ei niinkään yksittäisen pumpun merkki tai malli.
  • Suurimman hyödyn maalämpö tuottaa yli 100 neliön kiinteistöissä.

Haluatko maalämmön valmiiksi asennettuna?

Mietitkö maalämpöpumppua tai jäikö sinulle kysymyksiä maalämmön sähkönkulutuksesta? Ota meihin yhteyttä ja katsotaan sopiva ratkaisu! 

Saat meiltä laadukkaat maalämpöpumput valmiiksi asennettuna, kattavalla takuulla ja yli 90 000 energiaremontin kokemuksella.

Lämpöykkönen