Maaviileä vai ilmalämpöpumppu? Vertaile viilennysratkaisuja näillä vinkeillä
Maaviileä vai ilmalämpöpumppu? Molemmat ovat tehokkaita ratkaisuja
Energiatehokkaat lämpöpumput ovat yhä suositumpia viilennysratkaisuja koteihin, taloyhtiöihin kuin yritysten käyttöön.
Kun haluat viilentää sisätiloja, sekä maaviileä että ilmalämpöpumppu ovat erittäin energiatehokkaita keinoja
Ei ole olemassa yhtä totuutta, kumpi on parempi, ja vertaillessa kannattaa pohtia mm. hintaa, käyttökustannuksia ja asennusmahdollisuuksia.
- Maaviileää voi käyttää kohteissa, joissa on maalämpö. Tämä vaatii vesikiertoisen lämmönjakotavan. Maalämpö toimii tarpeen mukaan joko päälämmitysjärjestelmänä tai toisen järjestelmän rinnalla.
- Ilmalämpöpumpun voi asentaa puolestaan jokaiseen kohteeseen riippumatta päälämmitysjärjestelmästä. Laite on joko viilentävä, tai sekä lämmittävä että viilentävä.
Mikä on maaviileä ja miten se toimii?
Maaviileä hyödyntää maaperässä olevaa uusiutuvaa energiaa.
Maaviileä on nimensä mukaisesti viilennystapa, joka hyödyntää maaperässä, kalliossa tai vesistöissä luontaisesti esiintyvää viileyttä. Se on ikään kuin maalämmön vastakohta. Maalämpö hyödyntää samoissa lähteissä olevaa lämpöä lämmitykseen.
Jotta maaviileää voi hyödyntää, kiinteistössä tulee olla sille sopiva keruupiiri, kuten lämpökaivo tai vesistöpiiri – kuten maalämmössäkin.
Maaviileä siirtyy sisätiloihin keruupiiristä vesiputkien kautta, joita pitkin viileys kulkee esimerkiksi puhallinkonvektorille, kattokasetille tai lattiaviilennykseen.
Ilmalämpöpumpun sisäyksikköä muistuttava puhallinkonvektori on yleisin ratkaisu viilennyksen jakoon. Tämä asennetaan katon rajaan keskeisiin viilennettäviin tiloihin, kuten olohuoneeseen.
Toiseksi yleisin on kattokonvektori (kattokasetti), joka upotetaan katon pintaan ja on siitä syystä monesti mahdoton saneerauskohteisiin.
Lattiaviilennys taas muistuttaa enemmän sähköpatteria ja asennetaan nimensä mukaisesti lattiaan seinää vasten. Lattiaviilennyksen yksiköitä tarvitaan monesti useampi. Ratkaisuna lattiaviilennys ei ole yhtä tehokas kuin konvektorit, koska viileä ilma painuu luontaisesti alaspäin.
Maaviileän asennus vie noin 1–3 vuorokautta riippuen sisäyksiköstä, kun järjestelmä asennetaan ensi kertaa.
Entä ilmalämpöpumppu?
Viilentävän ilmalämpöpumpun toimintaperiaate luottaa puolestaan lämmön siirtoon ja kylmäaineen kierrättämiseen.
Laitteeseen kuuluu sisä- ja ulkoyksikkö. Jäähdyttäessään ilmalämpöpumppu ottaa sisäilmasta lämpöä ja siirtää sen ulkoilmaan ulkoyksikön kautta, ja samalla sisätilat viilenevät.
Ilmalämpöpumpun asentaminen on melko suoraviivainen prosessi, joka onnistuu muutamassa tunnissa. Sisä- ja ulkoyksikön välille tehdään kaapelointi, joka tulee huomioida sijoittelussa ja asennuksessa. Kerrostaloissa ilmalämpöpumpun asennus vaatii aina parvekkeen.
Kannattaako maaviileän jälkiasennus?
Onko sinulla maalämpö, mutta asennushetkellä viilennystarve ei ollut ajankohtainen? Maaviileän jälkiasennuksella viilennysominaisuus asennetaan olemassa olevaan maalämpöjärjestelmään.
Jälkiasennus vaatii kuitenkin jonkin verran remonttitöitä. Viilennykselle tulee vetää erillinen putkisto ja tarpeen mukaiset puhallinkonvektorit tai muut jakotavat, ellei näitä ole jo huomioitu alkuperäisen maalämmön asentamisen yhteydessä.
Maaviileän jälkiasennuksen hinta alkaa noin 3000 eurosta. Tällöin kannattaa siis puntaroida, haluatko investoida maakylmään vai ilmalämpöpumppuun, jollaisen saa asennuksineen noin 1600–3000 eurolla.
Maaviileän asennus on helpointa ja edullisinta samaan aikaan kuin maalämpö asennetaan
Faktat: maaviileä vs. ilmalämpöpumppu
- Viilentävän laadukkaan ilmalämpöpumpun saa asennettuna 1600 – 3600 eurolla. Jos talossa on kaksi kerrosta tai paljon neliöitä, on suositeltavaa asentaa ainakin kaksi laitetta.
- Maalämpöjärjestelmän asennus on yleensä n. 18 000 – 25 0000 euroa. Maaviileä tässä yhteydessä lisää hintaa noin 2500 – 3500 euroa.
- Maaviileän jälkiasennus on alkaen n. 3000 euroa.
- Molempien asennustöistä voi hakea kotitalousvähennystä.
Viilentävä ilmalämpöpumppu on hankintahinnaltaan maaviileää edullisempi, mutta maaviileän käyttökustannus on pitkällä aikavälillä pienempi.
Sekä maaviileä että ilmalämpöpumppu ovat hyviä esimerkkejä tehokkaasta ja ekologisemmasta viilennyksestä. Esimerkiksi perinteiseen ilmastointiin verrattuna molemmat ovat hyvin energiatehokkaita.
Maaviileä mielletään usein ekologisemmaksi ratkaisuksi, sillä se hyödyntää maan uumenista peräisin olevaa viileyttä ja kuluttaa hyvin vähän sähköä.
Maaviileän ainoa merkittävä sähkönkulutus tulee toimilaitteista kuten kiertovesipumpusta ja puhallinmoottorista, jotka siirtävät viileyden sisätiloihin. Tämä tekee maaviileästä kustannustehokkaan ratkaisun, erityisesti kun otetaan huomioon sen alhaiset käyttökustannukset.
Ilmanlämpöpumpun sähkönkulutus on myös varsin pientä ja viilennys edullista. Nyrkkisääntönä yksi viilennyspäivä kustantaa 0,5–1 euroa. Viilennys ei missään nimessä syö talvella saavutettuja lämmityksen säästöjä!
Lue myös: Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on vähäistä: Näin voit säästää energiaa laitteen avulla
Onko sinulle tärkeää, että viilennyslaite sulautuu sisustukseen? Sisäyksikön muotoilussa ilmalämpöpumppu voittaa, sillä saatavilla on monia design-palkittujakin laitteita.
Toisaalta maaviileä ei tarvitse lainkaan ulkoyksikköä, joka tulisi talon seinään, seinustalle tai terassille.
Toki tulee huomata, että jos maaviileän asentaa jälkikäteen, se tarvitsee enemmän remontointia ja putkien vetämistä. Tällöin tulee varmistaa, että putkitöille on riittävästi tilaa, jotta asennus näyttää silmään hyvältä ilman “viritelmiä”.
Tutustu: Toshiba Haori – Markkinoiden tyylikkäin ilmalämpöpumppu?
Ei vain laitehankinta, vaan oikea mitoitus ja asennus
Kun etsit viilennysratkaisua, kyse ei ole vain laitteesta, vaan jopa tärkeämpää on valita luotettava ja kokenut toimittaja. Näin voit varmistua, että laite on asennettu oikein, ja että se vastaa tarpeitasi vielä vuosien päästäkin.
Asennuksessa huomioitavaa:
- Oikea mitoitus – liian pienestä tai suuresta järjestelmästä ei ole hyötyä.
- Oikean merkkinen ja mallinen laite käyttötarpeisiin nähden. Tarvitsetko myös lisäominaisuuksia?
- Sijoittelut, kaapeloinnit ja mahdolliset putkivedot tulee tehdä siististi.
- Takuut ja huoltomahdollisuus. Me tarjoamme markkinoiden kattavimmat takuut ja huollamme tottuneesti kaiken merkkisen lämpöpumput.
- Toimittajayrityksen vakavaraisuus. Vastaako se asennuksesta vielä vuosien jälkeen?
Kaikki yllä mainitut asiat toteutuvat meillä yli 90 000 energiaremontin kokemuksella.
Yhteenveto: Maaviileä vs ilmalämpöpumppu
- Suurimmat erot ovat asennuksessa: maaviileä vaatii enemmän remontointia, ilmalämpöpumpun asennus vie vain pari tuntia.
- Maaviileän asennus on kannattavinta maalämmön asennuksen yhteydessä. Jälkiasennuksen sijaan kannattaa miettiä, pääsetkö helpommalla ilmalämpöpumpun kanssa?
- Hankintahinnaltaan ilmalämpöpumppu on edullisempi.
- Käyttökustannuksiltaan maaviileä vie voiton pitkällä aikavälillä.
- Molemmat nostavat asunnon tai kiinteistön arvoa.
- Tehokkuudessa ei ole juurikaan eroja. Pitkällä hellejaksolla ilmalämpöpumppu on usein tehokkaampi viilentäjä.
- Jos esteettisyys on sinulle tärkeää, ilmalämpöpumppu on varmempi valinta.
Haluatko viilennyksen kesäksi kuntoon?
Olipa valintasi maaviileä tai ilmalämpöpumppu, saat sen meiltä avaimet käteen -ratkaisuna.
Asennamme lämpöpumppuratkaisut kaikenlaisiin kiinteistöihin takuulla, joka on markkinoiden kattavimpia.
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! » Tarjouksen pyytäminen ei sido sinua mihinkään.
Opi lisää ja lataa maksuton opas!