Siirry sisältöön

Valmistalon ostaja – valitse energiatehokas lämmitysratkaisu

Avaimet käteen -kohteen ostajalle tarjotaan yleensä valmiiksi paketoitua lämmitysratkaisua. Se ei ole aina asukkaan kannalta optimaalisin. Näin varmistat, että saat kotiisi kustannustehokkaan ja pitkäikäisen lämmityksen.

Ekologinen ja kustannustehokas poistoilmalämpöpumppulämmitys lisää asuntomarkkinoilla merkittävästi kohteen houkuttelevuutta sekä jälleenmyyntiarvoa. Tämän takia myös moni talopakettikauppiaista suosii kohteissaan poistoilmalämpöpumppulämmitystä.

Onko kohde aidosti lämpöpumppulämmitteinen?

Uudiskohteen ostaja voi varmistaa kohteen lämmitysratkaisun helpoiten energiatodistuksesta. Jos kohteen huipputehon tarpeeksi on esimerkiksi arvioitu 5 kW, niin silloin myyjältä on hyvä tarkistaa poistoilmalämpöpumpun maksimitehon määrä. Edullisissa PILP:ssa kompressorin maksimiteho on alle 2 kW – tällöin poistoilmalämpöpumpulla on tarkoitus lämmittää vain käyttövesi ja tai tuloilma, jolloin muu lämmitys hoidetaan käytännössä suoralla sähkölämmityksellä. Aidosti lämpöpumppulämmitteisessä talossa myös lämmitysenergian tuotanto tapahtuu poistoilmalämpöpumpulla. Joskus asia voi paljastua vasta rakennusvaiheessa, kun talonostaja ihmettelee kiinteistön lattiaan asennettavia sähkökaapeleita.

Jos asia on epäselvä, on hyvä ottaa yhteyttä talopaketin toimittajaan. Ostaja pystyy pienellä vaivannäöllä tekemään itselleen ja asumiselleen merkittävän sijoituksen varmistamalla kaksi asiaa –  että kohteessa on teholtaan riittävä lämpöpumppulämmitys ja että poistoilmalämpöpumppu on ominaisuuksiltaan juuri kyseiseen kiinteistöön sopiva.  

Älä tyydy halpaan valmismalliin

Poistoilmalämpöpumppuja on karkeasti ottaen kahta eri tyyppiä. Edullisempia ja pienitehoisempia malleja sekä investointihinnaltaan hieman kalliimpia ja tehokkaampia, nykyaikana usein invertteri-teknologiaa hyödyntäviä malleja. Suurin osa talotoimittajista käyttää laadukkaampia ja asiakkaan kannalta järkeviä laitteita, mutta osa toimijoista suosii myös halvempia ja pienitehoisia malleja.  

Jos kohteesta löytyy heikkotehoinen laite, ostajalla on yleensä kaksi vaihtoehtoa. Hän voi joko sopia myyjän kanssa, että ostohintaan sisällytetään myyjän toimesta kulutukseen ja asunnon ominaisuuksiin nähden optimaalinen poistoilmalämpöpumppu – tai ostaja voi hoitaa pumpun kilpailutuksen ja hankinnan itse. Kummassakin tapauksessa oleellista on, että kokonaisuuteen käsitetään sisältyvän pumpun lisäksi sen käyttöikään ja tehoon vaikuttava elinkaari- tai huoltopalvelu.

Pitkätähtäimistä säästöä ja arvonnousua

Vaikka lämmityksen tarkistusprosessi tuo usein kiireiseen taloprojektiin uuden lisävaiheen, vaivannäkö kuitenkin kannattaa. Kohteeseen optimoitu poistoilmalämpöpumppu parantaa lämmityksen kustannustehokkuutta helposti 20–40 %. Laadukas ja säännöllisesti huollettu pumppu on myös pitkäikäinen.  

Osallistu laadukkaan maalämpö- ja ilmalämpöpumpun arvontaan >>

Laadukkaan ja ekologisen poistoilmalämpöpumpun hankinta vaikuttaa suoraan myös talon arvoon. Lämpöpumppulämmitteisillä kohteilla on kiinteistönvälittäjien selvitysten mukaan sekä selvästi parempi myyntihinta että lyhyempi myyntiaika kuin vastaavilla saman alueen sähkölämmitteisillä kodeilla.  

Älä sorru halpaan lämpöpumppuun – osta hyötyä älä hintaa! Lue artikkeli >>

Näitä hyötyjä lämmitysratkaisun tehneet arvostavat. Lue kooste >>

Esittelyssä eri viilennysratkaisut ja niiden hinnat. Lue 10 faktaa viilennyksestä >>

Kuva: Shutterstock

Lämpöykkönen