Siirry sisältöön

Kun sähkön hinta on huipussaan, sitä kannattavampi on ilmalämpöpumppu

Sähkön hinta on kivunnut ennätyskorkealle vuoden 2022 kuluessa, ja siitä saa maksaa enemmän kuin koskaan aiemmin vapaiden sähkömarkkinoiden aikana.

Kilowattitunnin hinnan arvellaan nousevan jopa lähelle 50 senttiä lähiaikoina.

Kohonnut sähkön hinta tuntuu etenkin suorasähkölämmittäjien lompakossa, mutta korkea hinta tulee näkymään monen suomalaisen kotona. Vaikka oma sähkösopimus olisi tehty hyvien hintojen aikaan, on hyvä varautua siihen, että sähköyhtiöt voivat kriisitilanteessa hinnoitella palvelunsa uudelleen.

Sähkön hinnan noustessa ilmalämpöpumppujen kysyntä on kasvanut tasaiseen tahtiin. Sille on looginen syy: ilmalämpöpumppu on tehokkaimpia tapoja säästää lämmitysenergiaa keskimäärin jopa 30 %. 

Lue, miten nouseviin hintoihin voi varautua, ja miksi juuri nyt on fiksu aika panostaa ilmalämpöpumppuun.

Sisältö:

Miksi sähkön hinta nousee?
Talvi ja suorasähkö on kallis yhdistelmä
Ilmalämpöpumppu säästää sieltä, missä kulut ovat kalleimmat
Miten vuodenajat vaikuttavat ilmalämpöpumpun säästöön?
Tehosta takkalämmitystä lämpöpumpulla
Hyödynnä tuntihinnat ilmalämpöpumpulla
Kannattaisiko koko järjestelmä uusia?
Varaudu sähkön hinnan vaihteluun

Miksi sähkön hinta nousee? 

Viimeaikaiset maailman tapahtumat ovat vauhdittaneet sähkön hinnan nousua.

 1. Ukrainan sodan vuoksi asetettujen pakotteiden johdosta sähköä ei tuoda enää Venäjältä.
 2. Maakaasun hinta on ollut pitkään rajussa nousussa, mikä vaikuttaa monin paikoin muihin energian hintoihin. 
 3. Pohjoismaiset sähkömarkkinat toimivat epävarmassa tilassa. Norjassa on ollut poikkeuksellisen kuivaa vuonna 2022, mikä vähentää vesienergian liikkuvuutta. Tämän vuoksi Norja on myös harkinnut sähköviennin rajoituksia. 

Lisäksi sähkön kulutus on viime vuosina ollut kasvussa muun muassa yhteiskunnan digitalisoitumisen vuoksi, mikä on lisännyt sähkön kulutusta.

Kilowattitunnin hintakehitystä ei voi kukaan ennustaa, joten on varminta varautua pitkäaikaiseen sähkönsäästöön. Se kannattaa jo oman lompakon kannalta, samalla kun ympäristö kiittää.

Talvi ja suorasähkölämmitteinen talo on kallis yhdistelmä 

Suomi on pientalojen luvattu maa, joista suorasähköllä lämpiävät omakotitalot kuluttavat paljon sähköä lämmityskaudella. Etenkin 1970–80-luvulla rakennetut puutalot ovat niitä, joissa sähkönkulutus pomppaa suureksi.

Lämmityskaudella sähkölaskut voivat nousta satoja euroja suuremmiksi kuin aiemmin, jos edullisempi sähkösopimus on kallistunut.  Nelihenkisen kodin sähkölaskussa jopa 200 euron kuukausikorotus on nyt normaalia.

Varovaisten arvioiden mukaan sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskut voivat olla vuositasolla yli 2500 euroa enemmän edellisvuoteen verrattuna. Lähde. 

Jos asut 70–80-luvulla rakennetussa suorasähköllä lämpiävässä puutalossa, on syytä ottaa kaikki sähkön säästövinkit käyttöön.

Arjen sähkölasku nopeasti alemmas:

 • Muista, että lämmitys vie suurimman osan energiasta. Pienennä lämpötilaa, vähennä lämpimän veden kulutusta ja sammuta lattialämmitys, jos mahdollista. 
 • Omakotitalossa tarkista, ettei lämpö karkaa yläpohjan eristysten tai ikkunoiden eristysten kautta. Uusi eristykset tarvittaessa.
 • Sammuta sähkölaitteet, joita et käytä, vaihda hehkulamput ledeihin ja uusia kodinkoneita ostaessasi valitse energiatehokkain laite. 

Ilmalämpöpumppu säästää sähkölaskussa siellä, missä kulut ovat suurimmat: lämmityksessä.

Ilmalämpöpumppu on parhaita keinoja pienentää omaa sähkölaskua sähkölämmitteisessä talossa. Lämmityskaudella se maksaa itseään takaisin ensimmäisestä käyttöpäivästä lähtien.

Lue myös: Energiansäästö kotona: Näin säästät energiaa, rahaa ja luontoa takuuvarmasti

Kun sähkön hinnat ovat korkeimmillaan, ilmalämpöpumppu on kannattavimmillaan

Ilmalämpöpumppujen kysyntä on kasvanut koko vuoden 2022 sähkön hinnan kallistuessa. Niitä hankitaan enemmän kaikkialle sinne, missä energiakuluja halutaan pienentää: sekä ylä- että alakertaan, autotalleihin, kesämökeille ja varastotiloihin.

Lämpöpumpun hankinta näinä aikoina onkin erityisen kannattavaa, koska se vähentää päälämmönlähteen tarvetta heti ensimmäisestä käyttöpäivästä alkaen. Kaikista suurin hyöty saadaan, jos laite asennetaan suorasähkölämmitteiseen tai vesikiertoiseen sähkölämmitystaloon. 

Ilmalämpöpumppu ei yksin hoida talon lämmitystarpeita, mutta se toimii tehokkaana lisälämmönlähteenä.

Motiva suosittelee hankkimaan ilmalämpöpumpun saman tien, jos talossa on suorasähkölämmitys. HS 13.9.2022.

Ilmalämpöpumpulla pienempi sähkölasku

 • Keskimäärin 30 % säästö lämmityskuluihin. *
 • Vähentää sähkönkulutuksen tarvetta saman tien.
 • Takaisinmaksuaika on ennätyksellisen lyhyt, parhaassa tapauksessa jopa alle 2 vuotta. 
 • Suurimmat säästöt saavutetaan sähkölämmitteisissä, vanhoissa ja suurissa paljon kuluttavissa kiinteistöissä.

*Kuinka paljon 30 % pudotus sitten voi olla sähkön hinnan ollessa huipussaan?

Esimerkki: omakotitalo, jonka lämmitykseen kuluva energia on noin 9000kWh yhteensä 15 000 kWh vuosikulutuksesta.  30 % pudotus lämmityskuluista tarkoittaa 1350 euron säästöä syksyn 2022 sähkön hinnoilla (0,5 € / kWh). Aikaisemmin säästö on ollut noin 300–500 euroa. Jos oletamme että sähkön hinnat palaavat tulevaisuudessa esim. 0,25 €/kWh, se tarkoittaisi noin 10–15 000€ säästöjä elinkaarensa aikana.

Jos maksat ilmalämpöpumpun erissä, sen kuukausierä + uusi sähkölaskusi voi olla pienempi kuin aiempi sähkölaskusi.

Miten vuodenajat vaikuttavat ilmalämpöpumpun säästöön?

Lämmittävä ja viilentävä ilmalämpöpumppu kestää Suomenkin sään ankarat vaihtelut.  Käytännössä kaikki modernit ilmalämpöpumput tuottavat lämpöenergiaa -25–30 asteen pakkasillakin. Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumpun hyötysuhde on pienempi, mutta hyödyt eivät ole “nollassa” talvellakaan. 

Ja kun kesä koittaa, viilennysominaisuuden tarvitsema sähköenergia ei kuluta pois talvella saavutettua hyötyä. Viilennyksen hinta on noin parin euron luokkaa per päivä, mikä on kohtuullinen määrä suhteutettuna Suomen hellepäiviin.

Lue myös: Ellenin hirsitalokodista ei enää puutu lämpöä

Tehot irti takkalämmityksestä 

Kun sähkön hinnat nousevat, monessa kodissa ladotaan takkapuita enemmän pesään.

Takalliseen taloon kannattaa valita ilmalämpöpumppu, jossa on automaattinen takkatoiminto. Sen avulla ilmalämpöpumppu kierrättää takan tuottamaa lämpöä tehokkaasti eri huoneisiin, mikä vähentää sähkön kulutusta. Esimerkiksi pattereiden tehoja voi pienentää, kun käyttää takkatoiminnolla varustettua ilmalämpöpumppua.

Muun muassa Toshiba Polar-ilmalämpöpumput sisältävät myös takkatoiminnon.  

takka ilmalämpöpumppu

Älykkäällä ilmalämpöpumpulla voit hyödyntää tuntihintojen vaihtelut 

Oletko valinnut pörssisähkösopimuksen tai tarjosiko sähköyhtiö sitä? Korkean sähkön hinnoilla sähkölaskua voi pienentää ohjaamalla kulutusta pörssihintojen mukaan.

Pörssisähkö on iltaisin, öisin ja viikonloppuisin edullisempaa, jolloin hinta voi painua lähelle nollaa. Sähkönkulutusta on järkevintä siirtää näihin edullisiin tunteihin.

Ilmalämpöpumpun toiminnot voi ajastaa hyödyntämään kaikista edullisimpia sähkön tuntihintoja. 

 • Voit etäohjata ilmalämpöpumpun lämmittämään iltaisin ja öisin, jolloin sähkö on edullisempaa. Päivällä lämmitystä ei kannata kytkeä pois, mutta yöllä tehoja voi nostaa.
 • Kesämökin ylläpitolämmityksen etäohjaus on erityisen kätevää sovelluksen kautta.

Vai kannattaisiko koko lämmönjakotapa vaihtaa sähkön hinnan noustessa?

Ilmalämpöpumppu on kustannustehokas ratkaisu minkä vain lämmönjakotavan rinnalle, mutta sähkön hintakehitys on saanut vauhtia kokonaisiin lämmitysjärjestelmien muutoksiin. 

Lämmitysjärjestelmän vaihdolla pääset vielä suurempiin säästölukemiin, mutta investointina maa- ja ilma-vesilämpöpumppujen hankinnat ovat myös suurempia. Toisaalta myös takaisinmaksuaika on ennätyksellisen lyhyt juuri nyt.

Jos asut suorasähkölämmitteisessä talossa, ilmalämpöpumppu on investointina kevyempi. Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön tuo puolestaan jopa 50–80 % säästön ja ilma-vesilämpöpumppuun kutistaa energiakuluja 50–70 %. Moni myös lykkää öljylämmityksen vaihtoa ilmalämpöpumpulla, joka tehokkaasti pienentää öljylämmityksen kuluja.

Sähkön hintakehitys on myös lisännyt kiinnostusta vaihtaa suorasähkölämmitys maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Silloin kyseessä on isompi ja kalliimpi projekti, kun koko lämmönjakotapa uusitaan. Pitkällä aikavälillä säästöä kertyy kuitenkin vuosikymmenien ajan.

Lue myös: Lämmitysjärjestelmävertailu – maalämpöpumppu vai ilma-vesilämpöpumppu?

Varaudu sähkön hinnan vaihteluun 

Kylmääkö sähkön hinta? Ota yhteyttä, ja katsotaan, kuinka suurta säästöä voit saada lämpöpumppuratkaisuilla.

Vaikka lämpöpumppujen kysyntä on räjähtänyt, meillä on asennusaikoja lähikuukausille. Olemme Suomen suurin ilmalämpöpumppujen toimittajia, ja saat meiltä niin markkinoiden parhaat lämpöpumput kuin avaimet käteen -asennuksen. 

Maksuaikaan saat joustoa eri rahoitusvaihtoehdoilla.

>> Katso ilmalämpöpumput, maalämpöpumput ja ilma-vesilämpöpumput. 

>> Pyydä tarjous. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. 

>> Lataa ilmalämpöpumpun ostajan opas.

Lämpöykkönen