Siirry sisältöön

Näin ekologinen lämmitysratkaisu lisäsi asumismukavuutta – 10 merkittävintä hyötyä

Ekologisen lämmitysratkaisun hankintasyy on yleensä halu pienentää lämmityskustannuksia. Ajan myötä säästöjä suuremmiksi arvoiksi nousevat usein kuitenkin asumismukavuutta lisäävät tekijät. Näitä hyötyjä suomalaiset arvostavat.

Yhä useampi pientaloasukas tai kiinteistön omistaja päätyy uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntävään lämpöpumppu-, hybridi- tai aurinkoenergiaratkaisuun. Alla listatut aidot asumisen laatua ja mukavuutta parantaneet asiakashyödyt ovat syntyneet kohteissa, joihin on hankittu ilmalämpömaalämpö– tai ilma-vesilämpöpumppu.

1. Asumis- ja työskentelymukavuus

Lämpöpumppulämmityksen ykkösmukavuutena pidetään lämmityksen tasaisuutta. Lämpöä riittää asunnossa tasaisesti kovillakin pakkasilla, vaikka sähkölasku pienenee. Jalkoja ei palele ja vedontunne katoaa. Jos asunnossa käytetään takkaa tai leivinuunia, ilmalämpöpumppulämmitys kierrättää ja levittää lämpöä tehokkaasti koko tilaan. Myös lämmityksen äänettömyyttä, siisteyttä ja hajuttomuutta pidetään merkittävinä mukavuustekijöinä.  

Lämpöpumppulämmitys tarjoaa lähes epätodelliset hyödyt – asumismukavuus nousee ja samalla sähkölasku pienenee. 

2. Lämpimän käyttöveden riittävyys

Yksi merkittävimmäksi koettu hyöty on lämpimän käyttöveden riittävyys – lämpimän veden loppumisesta ei tarvitse stressata, vaikka veden kulutus olisi kohteessa poikkeuksellisen suurtakin. Energiatehokas rakentaminen korostaa laajemmassakin mittakaavassa lämpimän käyttöveden merkitystä. Kun talot tiivistyvät ja lämmityksen tarve vähenee, omakotitalojen keskeisimmäksi tarpeeksi nousee lämpimän käyttöveden saanti – ja tähän tarpeeseen kompaktit ja helposti säädettävät lämpöpumppu-, aurinko- ja hybridijärjestelmät pystyvät vastaamaan erityisen hyvin.   

Lämpöpumppulämmityksen merkittävänä hyötynä pidetään lämmityksen tasaisuutta. Jalkoja ei palele ja vedon tunne katoaa. Käytännössä asumismukavuus nousee, mutta sähkölasku pienenee.

3. Järjestelmän toimintavarmuus

Varsinkin öljy-, puu- tai pellettilämmityksestä lämpöpumppuratkaisuun siirtyvät pientaloasukkaat arvostavat lämmitysjärjestelmän helppokäyttöisyyttä ja toimintavarmuutta. Huolto- ja puutöiden määrä vähenee, öljykattilan ja takkatulen vahtiminen loppuvat ja stressi järjestelmän toimivuudesta poistuu.

Lämpöpumppulämmitys helpottaa erityisesti iäkkäämpien tai huonokuntoisten pientaloasukkaiden elämää ja usein järjestelmän hankintaan kannustavatkin omat lapset tai lapsenlapset. 

Muutokset helpottavat erityisesti iäkkäämpien tai huonokuntoisten pientaloasukkaiden elämää ja usein lämpöpumppuinvestointiin kannustavatkin omat lapset tai lapsenlapset. Myös paljon liikkuville tai pitkiä aikoja kotoa poissa oleville henkilöille lämmitysratkaisun huolettomuus ja toimintavarmuus ovat tärkeitä arvoja.

4. Lämmityksen säädettävyys

Lämpöpumppulämmityksen valinneet pitävät yhtenä merkittävänä hyötynä lämmityksen helppoa säädettävyyttä ja automaatiota. Kohteessa voi pitää tarvittaessa päällä pelkkää peruslämpöä ja nostaa lämpötilan muutamassa tunnissa asumiskuntoon. Lämpötilan säädettävyys korostuu, kun tiloissa työskennellään.

Osallistu laadukkaan maalämpö- ja ilmalämpöpumpun arvontaan >>

Säädettävyys ja automatisointi helpottavat esimerkiksi talviaikaisten työolosuhteiden optimointia halli- tai varastotiloissa ja tuovat kustannustehokkuutta varastokiinteistöjen tai osa-aikaisesti asuttujen asuntojen ylläpitoon. Myös useat erityisryhmät, kuten ms-potilaat tai ikäihmiset mainitsevat lämmityksen helpon säädettävyyden merkittäväksi arvoksi.  

5. Parempi sisäilman laatu

Lämpöpumppulämmitys vaikuttaa positiivisesti myös sisäilman laatuun. Esimerkiksi ilmalämpöpumpuissa on yleensä useampi ilmansuodatusvaihtoehto, joista voi valita omaan kotiin sopivan sähkösuodatuksen. Erityisesti kotieläinten omistajat tai siitepölyallergiasta kärsivät henkilöt arvostavat tehokasta ja ekologisesti tuotettua sisäilmasuodatusta. Ilmalämpöpumppu poistaa kesäaikaan myös kosteutta sisätiloista.

Erityisesti kotieläinten omistajat tai siitepölyallergiasta kärsivät henkilöt arvostavat tehokasta ja ekologisesti tuotettua sisäilmasuodatusta. 

Lämpöpumppulämmitys on erityisesti ikäihmisten suosiossa. Se ei vaadi työtä ja huoltoa yhtä paljon kuin öljy-, puu- tai pellettilämmitys – ja lämpötilan helppo säädettävyys tuo iäkkäille ja huonokuntoisille asukkaille mahdollisuuden vaihdella asunnon lämpötilaa oman voinnin mukaan.

6. Viilennys

Kohteissa, joissa on isoja ikkunoita tai ilma ei pääse kulkemaan tilojen läpi, lämpötila voi nousta kesäaikoina helposti 25–30 asteeseen. Maalämpö- ja ilmalämpöpumppukohteissa asuinhuoneet saa viilennettyä vaivattomasti ja myös työtilat pysyvät viileinä, vaikka tiloissa olisi päällä useita elektronisia laitteita. Monelle on yllätys, kuinka merkittävästi lämpötilan lasku vaikuttaa jaksamiseen ja työtehoon. Viilennyksestä koetaan erityistä hyötyä myös silloin, kun omassa kodissa majoitetaan suurta vierasjoukkoa tai järjestetään isompia tapahtumia. Myös lemmikkieläinten osalta viilennys nostetaan merkittäväksi hyötytekijäksi.

Näin onnistut viilentävän ilmalämpöpumpun hankinnassa! >>

7. Tilat hyötykäyttöön

Yksi lämpöpumppulämmityksen tuoma konkreettinen ja lisäarvoa tuova tekijä on asumattomaksi jääneiden tilojen hyödyntäminen. Ekologinen ja helposti säädettävä lämmitysratkaisu voi tuoda uuden käyttötarkoituksen kylmälle alakerralle tai piharakennukselle – tai tukahduttavan kuumalle yläkerralle. Ilmalämpöpumpun hankinta voi parhaimmillaan mahdollistaa jopa liiketoiminnan aloittamisen aiemmin hyödyntämättömissä tiloissa.

Ilmalämpöpumppu mahdollistaa asumattomaksi jääneiden tilojen hyödyntämisen uudella tavalla. Parhaimmillaan kylmä piharakennus tai kellari saadaan tuottavaan käyttöön asukkaan työ- tai harrastetiloina.  

8. Mökkeilylle uusi merkitys

Ekologinen lämmitysratkaisu on muuttanut monen mökin omistajan suhdetta omaan vapaa-ajan viettoon. Mökin käytön on koettu lisääntyneen, kun mökin lämmityksen voi talviaikaankin säätää etukäteen sopivaksi.

Ilmalämpöpumppulämmitys tuo mukavuutta loma-asumiseen ja lisää mökin ympärivuotista käyttöä. Ekologinen lämmitysratkaisu nostaa merkittävästi myös kohteen arvoa.

Yhtä merkittäväksi hyödyksi nähdään se, että tasaisesta lämmöstä voi nauttia koko loman ajan ilman lämmityshuolia – ja puita voi halutessa pilkkoa ja takkaa käyttää lisälämmönlähteenä silloin kun puuha aidosti kiinnostaa. Moni mökin omistaja on innostunut täydentämään energiantuotantoa myös omilla aurinkoenergiaratkaisuilla ja energiaomavaraisuus kiinnostaa yhä useampaa vapaa-ajan asunnon omistajaa.

9. Kiinteistön arvonnousu

Yksi ekologisen lämmitysratkaisun tuoma hyöty konkretisoituu sen hankkijalle usein vasta kohteen myyntihetkellä. Monelle omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistajalle on yllätys, kuinka paljon uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntävä, talon rakenteiden terveyttä ylläpitävä ja asumisviihtyisyyttä lisäävä lämmitysratkaisu nostaa kohteen arvoa. Arvonnousu on lähtökohtaisesti aina investointia suurempi. Ekologinen lämmitysjärjestelmä voi myös laskea talon energialuokkaa, niin että muutos vaikuttaa investoinnin ohella merkittävästi talon jälleenmyyntiarvoon.

Ekologinen lämmitysratkaisu on merkittävin toimenpide, jolla yksittäinen ihminen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään – ja moni päätyy ratkaisuun juuri tämän takia.

10. Pienempi hiilijalanjälki – hyvä ekologinen omatunto

Suomella on Euroopan suurimmat asumisesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Ekologinen lämmitysratkaisu on merkittävin toimenpide, jolla yksittäinen ihminen voi pienentää omaan asumiseen liittyvää hiilijalanjälkeä – ja moni päätyy ratkaisuun ensisijaisesti juuri tämän takia. Oman ratkaisun globaali merkitys sekä lämmityksen puhtaus ja ympäristöystävällisyys tuovat hyvän ekologisen omantunnon, jonka arvoa on vaikea mitata rahassa.

Artikkeli pohjautuu LämpöYkkösen keväällä 2017 tekemään asiakasarvokyselyyn. 

Älä sorru halpaan lämpöpumppuun – näin hyödyt hankinnasta eniten! Lue asiantuntijan ohjeet >>

Haluatko tietää, mikä lämpöpumppu sinulle sopii? Kokeile suosittua lämpöpumppuvalitsinta >>

Harkitsetko ekologista lämmitysvaihtoehtoa? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme >>

Kuvat: Shutterstock