Ilmastoitu koti kesäksi – näin onnistut viilentävän ilmalämpöpumpun hankinnassa
Tehokkain tapa kodin viilentämiseen on ilmalämpöpumppu. Selvitä nämä asiat ennen laitteen hankintaa, niin varmistat, että saat kotiisi kestävän ja riittävän tehokkaan viilennysratkaisun.
1. Mikä asumis- ja lämmitysmuotosi on?
Ensimmäiseksi on tiedettävä asumis- ja lämmitysmuoto. Onko kyseessä kaukolämmöllä lämpiävä kerrostalo vai sähkö-, maalämpö-, öljy-, tai puulämmitteinen omakotitalo tai rivitaloasunto. Lähtökohtaisesti muihin kohteisiin, kuin kerrostalo- tai maalämpökohteeseen kannattaa valita tehokkaalla viilennyslaitteeksi ilmalämpöpumppu jolla voi sekä viilentää että lämmittää. Kerrostalossa lämmityskäyttöisen ilmalämpöpumpun ulkoyksikön alle muodostuu jäätä, minkä poistaminen ei kerrostalo-olosuhteissa ole mahdollista – eikä taloyhtiö usein tämän vuoksi anna lupaa ilmalämpöpumpun lämmitysominaisuuden käyttöön. Maalämpökohteessa taas lämmitys on jo valmiiksi niin edullista, ettei ilmalämpöpumpun lämmitysominaisuus tuo enää mainittavaa lisäetua.
2. Tarvitaanko lupa?
Jos taloyhtiöön ei ole aikaisemmin asennettu ilmalämpöpumppua, tarvitaan hallitukselta lupa. Jos yksikin laite on asennettu, yhdenvertaisuuslain mukaan tarvitaan asiasta vain ilmoitus taloyhtiön hallitukselle. Asiantunteva myyjä tarjoaa tarvittaessa kirjallisen asennusselvityksen, jossa eritellään vakuutukset ja asennuksen vastuuhenkilöt. Etukäteen kannattaa selvittää myös, onko taloyhtiössä asentamiseen liittyvää ohjeistusta esimerkiksi ulkoyksikön sijoituksesta tai suojakotelon tarpeesta. Omakotitalossa viranomaislupaa ei tarvita.
Lue täältä yksityiskohtaiset ohjeet ilmalämpöpumpun hankkimiseen kerrostaloon.
3. Kodin koko, sisälämpötila ja asukasmäärä?
Seuraavaksi on selvitettävä kodin koko, asukasmäärä, sisätilan tyypillinen kesäajan lämpötila. Niiden pohjalta asiantuntija osaa määritellä, miten tehokas laite kohteeseen kannattaa hankkia ja asentaja pystyy mitoittamaan laitteen oikein.
Kodin koko on hyvä ilmoittaa kuutioina, sillä huoneiston korkeudella on iso merkitys. Tärkeä tieto on myös se, onko kodissa isoja ikkunoita ja mihin suuntaan ne ovat – etelä- ja länsi-ikkunoista säteily on paljon voimakkaampi. On hyvä myös kartoittaa, onko tilassa laitteita, esimerkiksi uuni tai tietokone, jotka lämmittävät tilaa. Jos tilan lämpötila on yli 25 lämpöastetta, kuumuus alkaa vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen, jaksamiseen ja työtehoon. Kuumuus kuormittaa myös etenkin iäkkäiden ja sairaiden ihmisten elintoimintoja.
4. Mitä ominaisuuksia laitteelta halutaan?
Hankintavaiheessa on hyvä kartoittaa omat tarpeet. Halutaanko laitteeseen ilmansuodatus, tarvitaanko ajastusta ja minkälainen laitteen äänitaso on riittävä? Ilmalämpöpumpuissa on yleensä kaksi ilmansuodatusvaihtoa – karkea suodatus tai tarkempi sähkösuodatus. Esimerkiksi koteihin, joissa on kotieläimiä, kannattaa valita tehokkaampi sähkösuodatus. Sähkösuodatus helpottaa usein myös esimerkiksi siitepölyallergiaa. Ero suodatustehojen välillä on noin 200–500 euroa. Tärkeää lämpöpumppua ostaessa on varmistaa ostavansa hyötyä ja pitkää elinkaarta eikä halvinta hintaa.
Laitteen äänitasossa kannattaa varsinkin kerros- tai omakotitaloalueella satsata laatuun. Käytännössä myynnissä ei juuri ole laitteita, jotka eivät täyttäisi lakisääteisiä äänitasorajoituksia – ellei laite ole rikki – mutta halvemman tai huonosti sijoitetun laitteen vähäinenkin ääni saattaa alkaa pidemmän päälle alkaa rasittaa itseä tai naapureita. Kovilla helteillä viilennyslaite pitää olla päällä myös öisin ja heikkolaatuinen ja kovaääninen laite vie helposti yöunet sekä asukkaalta että naapurilta.
Jos asukkaat matkustavat paljon tai koti on ajoittain tyhjillään, kannattaa harkita ajastustoimintoa. Käyttämätöntä kotia on turha viilentää. Tässä vaiheessa kannattaa myös selvittää, onko taloyhtiöissä tai naapurustossa muilla tarvetta viilennykseen. Yleensä laitteen hinta on edullisempi, kun naapurit tekevät hankinnan yhtä aikaa.
5. Kuinka laitteen huolto ja takuu toimivat?
Kun aikaisemmat kohdat on käyty läpi, on aika ottaa yhteyttä asiantuntijaan. Pätevä asiantuntija osaa määritellä kohteeseen sopivan laitteen puhelimessa. Keskustelussa käydään aina läpi, mihin sisä- ja ulkoyksikkö voidaan sijoittaa, minkälaista porausta tarvitaan läpivientien tekoon ja mistä sähköt saadaan – nämä kaikki vaikuttavat tarjouksen hintaan. Asiantuntijalta kannattaa selvittää myös takuuasiat, varaosien saatavuus, laitteen kuivausmahdollisuus sekä huolto. Sisältääkö takuu pelkän laitteen vai myös asennuksen? Onko laitteessa kuivaustoiminto, joka kuivattaa sisäyksikön aina kun laite suljetaan? Entä pystyykö myyjä tarjoamaan huoltopalvelun, joka vastaa esimerkiksi 3 vuoden välein tehtävistä syväpuhdistuksista?
Viisas ostaja hankkii laitteen hyvissä ajoin ennen kesää, niin että kilpailutukselle jää hyvin aikaa. Kun helteet alkavat, laitteet kallistuvat ja usein suosituimmat laitteet myös loppuvat kesken.
Tässä vaiheessa kannattaa tiedustella myös laitteen vuokrausmahdollisuutta. Osa toimijoista tarjoaa huoltosopimuksia myös yksityisille kuluttajille. Kuukausieriin sisältyvät yleensä isommat huollot ja tavallista laajempi takuu.
→ Katso usein kysytyt kysymykset ilmalämpöpumpun huollosta
6. Mihin viilentävä lämpöpumppu kannattaa sijoittaa?
Jos hankinnassa on lähinnä viilennystarkoitukseen käytettävä laite, sisäyksikkö kannattaa asentaa niin, ettei se puhalla kenenkään niskaan. Esimerkiksi etu- tai takaoven yläpuoli on hyvä paikka siksi, ettei sen luona oleskella yleensä pitkiä aikoja. Moni haluaa asentaa viilentävän laitteen myös makuutiloihin, mutta se ei välttämättä ole järkevää koska laitteesta tuleva ilmavirta voi häiritä nukkumista. Jos laitetta käytetään myös lämmitykseen, optimaalisin sijainti on yleensä kohteen keskiosassa, josta lämpö ja viileys leviävät tasaisesti eri puolille tilaa.
7. Mitä laitteelle saa tehdä itse ja mistä voi kysyä neuvoa?
Omistajan kannattaa ehdottomasti olla paikalla asennusvaiheessa. Hänellä on kaksi tehtävää – varmistaa, että laite asennetaan haluttuun paikkaan ja huolehtia, että saa riittävän hyvän käytönopastuksen. Turvallisuusviraston määräysten mukaan ilmalämpöpumpun saa asentaa vain siihen oikeutettu kylmälaiteliike. Myös asennuksessa tarvittavat sähkötyöt tulee teettää siihen oikeutetulla sähköurakoitsijalla. Vastuullista toimijaa edustavilla asentajilla on sekä kylmäaine- että sähkötyöluvat, joten työt hoituvat silloin aina yhdellä kertaa.
Tilaa uutiskirje – saat faktasisällöt suoraan sähköpostiisi >>
Ammattitaitoa vaatii erityisesti mitoittaminen. Hyväkään laite ei vastaa tarkoitustaan, jos viilennysteho mitoitetaan alun perin liian alhaiseksi. Asentajan on myös huolehdittava, ettei laitteistosta pääse välittymään resonanssiääniä talon rakenteisiin.
Lue lisää ilmalämpöpumpun omahuollosta.
Asentajan lähtiessä on tiedettävä, kuinka ja miten usein sisäyksikkö puhdistetaan, miten kaukosäädintä käytetään ja mihin numeroon voi tarvittaessa soittaa. Asennus riippuu läpivienneistä tai yksiköiden etäisyydestä riippuen 4–6 tuntia. Hyvän ja säännöllisesti huolletun laitteen käyttöikä on noin 10–15 vuotta, heikompilaatuisen 5–10 vuotta. Jos tarvitset lisäneuvontaa, jätä meille yhteydenottopyyntö.
Näin ilmalämpöpumppu viilensi rivitaloasunnon. Katso video >>
Mitä eri viilennysmahdollisuuksia on olemassa ja mitä ne maksavat? Lue 10 faktaa viilennyksestä >>
Kuumuus alentaa merkittävästi suomalaisyritysten tuottavuutta. Lue lisää >>
Haluatko selvittää, mikä viilennysratkaisu on sinulle sopivin? Ota yhteyttä >>