Siirry sisältöön

Markkinakatsaus Suomen lämpöpumpputilanteeseen 19.3.2022

Viesmannin toimitusjohtaja Pasi Hirvijärvi ja LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski ottavat kantaa lämpöpumppujen kysyntätilanteeseen, saatavuuteen sekä lämpöpumppujen tärkeästä roolista Suomen vihreään energiaan siirtymisessä.

5 tärkeintä huomiota lämpöpumppumarkkinasta nyt:

  1. Lämpöpumppujen kysyntä nyt jopa kymmeniä prosentteja suurempi kuin viime vuonna. Viime vuonna viilennyskysyntä käynnistyi toukokuussa, nyt jo maaliskuussa.
  2. Kysyntä on niin suurta, että laitteet eivät todennäköisesti riitä kaikille halukkaille.
  3. Keski-Euroopassa lämpöpumppujen kysyntä kasvanut merkittävästi Ukrainan tilanteen vuoksi. Tehtaiden tuotantokapasiteetit tulevat olemaan tiukoilla.
  4. Öljyn hinnannousu vaikuttaa suoraan lämpöpumppujen takaisinmaksuaikaan. Jos aikaisemmin maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu maksoi itsensä takaisin 7-10 vuodessa niin tällä hetkellä takaisinmaksuaika on 3-5 vuotta.
  5. Ilma-vesi tai maalämpöpumpun hankkija vähentää päästöjä saman verran kun jos 2-3 polttomoottoriautoa poistuisi pysyvästi liikenteestä. Yksittäisen kuluttajan teko on merkittävä.


Lue lisää ilma-vesilämpöpumpusta tai maalämpöpumpusta »

Lue lisää ilmalämpöpumpuista »

Pyydä tarjous »

Lue Viessmannin toimitusjohtaja Pasi Hirvijärven ja LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakosken haastattelu kokonaisuudessaan:

🔥 Minkälainen kysyntätilanne tällä hetkellä on?

Veli-Matti: “Kaikilla lämpöpumpuilla on poikkeuksellisen vahva kysyntä. Jopa kymmenien prosenttien lisäkysyntä viime vuoteen verrattuna.”

🔥 Jos nyt haluaa ilmalämpöpumpun, maalämpöpumpun tai ilma-vesilämpöpumpun niin minkälaiset jonot ovat, kuinka kauan joutuu jonottamaan?

Veli-Matti: “Se vaihtelee tuotteittain. Pisimmät jonotusajat ovat maalämmöllä, siellä ajat menevät joidenkin kuukausien päähän. Tällä hetkellä pitää varautua tavallista pidempään toimitusaikaan. Ilma-vesilämpöpumpuilla jonotusaika on hieman lyhyemmät – kuukausi tai kaksi. Ilmalämpöpumpuillakin jonotusaika vaihtelee, sielläkin kuukausi -kaksi kuukautta. On paljon alueellisia eroja. Pisimmät jonot ovat Etelä-Suomessa.

🔥 Saako vielä kesäksi ilmalämpöpumpun?

Veli-Matti: “Kyllä saa, mutta kyllä kannattaa olla ajoissa liikenteessä. Erityisesti ilmalämpöpumpuissa ollaan selkeästi aikaisemmin liikkeellä viime vuosiin verrattuna. Siinä vaikuttaa selkeimmin viime vuoden poikkeuksellisen lämmin kesä, joka on ihmisillä kirkkaasti mielessä. Kun aiemmin viilennyskysyntä on lähtenyt liikkeelle toukokuussa niin nyt on lähtenyt liikkeelle jo maaliskuussa.

Lue lisää ilmalämpöpumpuista »

🔥 Ollaan otettu selkeästi etumatkaa viime vuoteen verrattuna?

Veli-Matti: “Kyllä, ihmisten käyttäytyminen on muuttunut. Viilennyksestä on tullut uusi normaali. Ihmiset haluavat panostaa asumismukavuuteen. Se mikä kiihdyttää ilmalämpöpumppujen kysyntää on se, että kerrostalot ja yleensäkin talonyhtiöt ovat tulleet niin vahvasti mukaan. Siellä on tosi vahvaa kysyntää. Siellä ei niinkään ole uhkana asennusjonot vaan se, että riittääkö laitteet. Se on jatkuvasti kysymyksenä ilmassa.

🔥 Tuleeko laitteet riittämään?

Veli-Matti: “No, voi sanoa, että kaikille ei tule riittämään. Nyt jo on näköpiirissä, että kaikilla niitä (laitteita) ei enää ole. Ne, jotka ovat hyvin varautuneen, niillä tulee laitteita olemaan ainakin jonkin aikaa. Onneksi voin sanoa, että meillä niitä laitteita on vielä hyvinkin. Osattiin varautua poikkeuksellisen hyvin. Osattiin varautua, että viime kesän seurauksena tulee poikkeuksellisen vahvaa kysyntää.

🔥 Onko jotain tuotetta tai tuoteominaisuutta, joka olisi nyt saamassa enemmän jalansijaa?

Veli-Matti: “Maalämpöpumpuissa on viime aikoina invertteriteknologiasta tullut ihan valtavirtaa. Nykyään suurin osa maalämmöstä menee sillä, kun muutama vuosi sitten se oli selkeästi vähäisempää. Siinä seurataan Ruotsin kehitystä. Koska kaikki alkaa olla invertteriteknologiaa. Ilma-vesilämpöpumput on sinällänsä olleet edellä, että siellä on jo pitkään käytetty invertteriteknologiaa. Ilmalämpöpumpuissa design pumput ovat nostaneet rooliaan. Niiden kysyntä on kasvanut tämä näkyy ihan selkeästi tilauksissa. Tämä näkyy erityisesti omakotitalo puolella. Se näkyy sekä viilennys- että lämmityspuolelle, mutta ennen kaikkea viilennyspuolella.

🔥 Miten Ukrainan tilanne näkyy lämpöpumppujen saatavuuteen?

Pasi: Ukrainan tilanne on nostanut kysyntää huomattavasti. Lähinnä keski-euroopassa, missä yksityiset talonomistajat haluavat siirtyä venäläisestä maakaasusta pois ja lämpöpumput on ratkaisu siihen. Erityisesti tämä näkyy ilma-vesilämpöpumppujen, ei nyt heikkenemisessä, mutta on oletettavissa, että tuotantokapasiteetit on aika tiukoilla Euroopassa tämän vuoden aikana. Jos ajatellaan yleisesti saatavuutta niin komponentti pula on vielä edelleen olemassa ja Aasiassa korona nostaa jälleen kerran päätään. Se, mitä ajateltiin, että kevääseen mennessä tilanne olisi parempi, niin kyllä menee koko vuosi, että on saatavuuden kanssa haastavampaa.”

“Eri merkeillä on eri tilanne. Viessmann on siinä mielessä onnekkaassa tilanteessa, että meillä on jo tehdasinvestoinnit julkaistu ja kesän aikana ensimmäiset tuotantolinjat lähtee käyntiin. Ollaan ehkä se firma, joka on etunenässä siinä kapasiteetin nostossa.”

🔥 Onko joku tietty raaka-aine, jonka saatavuus aiheuttaa ongelmia?

Pasi: “Yhtenä viikkona saattaa olla yksi raaka-aine ja toisena viikkona toinen. Ei voi sanoa suoraan mikä (raaka-aine) olisi ongelmallinen. Jos yksi pitäisi nostaa niin se on nämä mikrosirut ja Aasiasta tuleva elektroniikka puoli, joka näkyy myös autoteollisuudessa. Autoteollisuudessa tilausajat jopa vuotta. Ja meillähän on lämpöpumpuissa ja muissa kulutustavaroissa niitä samoja osia. Se on ehkä se suurin.”

🔥 Vaikuttaako saatavuusongelmat hintoihin ja jos kyllä niin kuinka paljon?

Pasi: “Jos katsotaan metallin hintoja vuosi takaperin niin esimerkiksi kuparin, alumiinin ja ruostumattoman teräksen hinnat on nousseet yli 100 prosenttia. Ne on tuplaantuneet. Jollain aikajänteellä nämä tulee siirtymään tuotteiden hintoihin. Sanotaan näin, että jos aikaisemmin hinnankorotukset olivat kerran vuodessa niin nyt niitä on useamman kerran vuodessa. Se, kuinka paljon hinnankorotukset tulevat olemaan, sitä on hankala sanoa, mutta voisi kuvitella, että viiden-kuuden prosentin hinnankorotuksia ja kuinka monta kertaa vuodessa niin sen sitten aika näyttää. Mutta, hyvä on varautua hinnankorotuksiin.”

🔥 Vaikuttaako voimakkaasti kasvanut öljyn hinnannousu ilmalämpöpumppujen hintoihin?

Pasi: “Yleensä öljyn hinnannousu vaikuttaa kysynnän nousuun kaikissa lämpöpumpuissa. Jos öljyn hinta laskisikin niin jos aikaisemmin maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu maksoi itsensä takaisin seitsemässä – kymmenessä vuodessa niin tällä hetkellä takaisinmaksuaika on kolme-viisi vuotta. Mitä nopeammin siirtyy öljystä lämpöpumppuihin niin sitä suuremmat säästöt saa aikaiseksi. Sinällänsä öljyn hinnankorotukset ei vaikuta laitteiden hintoihin vaan enemmän sitä kautta, että se vaikuttaa suurempiin säästöihin.”

🔥 Kuinka paljon Viessmannin tuotteilla voidaan säästää energiaa ja sitä kautta vaikuttaa ilmastonmuutoksen?

Pasi: “Jos ajatellaan maalämpöä ja ilma-vettä, niin riippuen talosta noin 50-80 % voidaan säästää kustannuksia. Säästö syntyy siitä, että joko saadaan maasta tai täältä ulko-ilmasta suurin osa siitä energiasta. Jos ajatellaan, että on viisi energiaa, niin yksi on sähköä ja neljä on ilmaista energiaa – parhaimmillaan. Esimerkiksi maalämmöstä. Ja jos turvallisesti haluaa laskea niin yksi sähköä ja sillä tuotetaan neljä energiaa. Siitä päästään näihin huomattaviin säästöihin, jopa 80 prosenttia öljylämmitteisessä omakotitalossa.”

🔥 Jos ajatellaan, että jokainen öljylämmitteinen talous säästäisi 80 % kustannuksia, niin se on aika iso summa…

Pasi: “Kyllä ja se on merkittävä summa myös ympäristön kannalta. Sitä voi vastata tilanteeseen kun poistettaisiin iso osa polttomoottoriautoja liikenteestä. Kun puhutaan hiilidioksidipäästötavoitteista niin lämpöpumpputeknologia on oleellinen osa päästötavoitteita ajatellen. ”

🔥 Mitä vihreä siirtymä tarkoittaa LämpöYkkösen osalta?

Veli-Matti: ” Käytännössä se näkyy eniten siinä, että me ollaan oman historiamme aikana aika paljon vähennetty päästöjä yhdessä asiakkaidemme kanssa. Ja tämä on yksi LämpöYkkösen keskeinen tavoitekin. Esim. viimeisen viidentoista vuoden aikana ollaan asiakkaidemme kanssa vähennetty päästöjä hieman yli miljoona tonnia ja tämä on ehkä se merkittävin juttu miten se näkyy. Käytännössä tämä vastaa 380 000 polttomoottoriauton vuosipäästön määrään. Jos Suomessa myydään noin 100 000, +/- 10 000 polttomoottorihenkilöautoa niin se vastaa neljän vuoden päästömäärää. Tämän sivuseurauksena asiakkaat ovat myös säästäneet rahaa. Olemme laskeneet, että tällä samalla ajanjaksolla asiakkaamme ovat säästäneet 220 000 000 euroa rahaa – niin kuluttajat kuin yrityksetkin.”

“Mitä tämä päästövähenemä tarkoittaa sitten yksittäisen kuluttajan osalta, niin yksittäisen ilma-vesi tai maalämpöpumpun hankkija vähentää käytännössä päästöjä saman verran kun jos kaksi- kolme polttomoottoriautoa poistuisi pysyvästi liikenteestä. Se on merkittävä teko mitä yksittäinen kuluttaja voi tehdä.”

Lue lisää ilma-vesilämpöpumpusta tai maalämpöpumpusta!

Pyydä tarjous »