Siirry sisältöön

Milloin omakotitalon lämmitysjärjestelmä kannattaa vaihtaa?

Yhä useampi vanhan pientalon omistaja harkitsee hankkivansa vanhan sähkö-, puu- tai öljykattilan tilalle ekologisemman lämmitysjärjestelmän. Mutta milloin on optimaalisin ajankohta lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen?

1. Vanha lämmitysjärjestelmä on tulossa tiensä päähän

Selkein tilanne, jolloin omakotitaloasukkaan kannattaa uusia lämmitysjärjestelmä on silloin, kun vanhan puu-, pelletti, hake- öljy- tai sähkökattilan elinikä lähenee loppuaan. Lämmityskattilan elinkaari on yleensä 20–25 vuotta lämmitystyypistä riippumatta – eli ennen vuotta 1980 asennettu kattila kannattaisi uusia viimeistään nyt. Käytännössä monessa suomalaisessa omakotitalossa käytetään jopa yli 30 vuotta vanhoja öljy- tai puukattiloita.

Harva tiedostaa riskejä, joita vanhan kattilan käyttöön sisältyy. Iäkäs kattila voi olla todellinen polttoainesyöppö – myös vesivahingon riski kasvaa vuosi vuodelta suuremmaksi.

Harva tiedostaa riskejä, joita vanhan kattilan käyttöön sisältyy. Iäkäs kattila voi olla todellinen polttoainesyöppö – energiatehokkuuden hyötysuhde voi olla useita kymmeniä prosentteja uutta kattilaa alhaisempi. Myös vesivahingon riski kasvaa vuosi vuodelta suuremmaksi. Puukattilakohteissa on lisänä tulipaloriski. Öljykattilan vanhenemisesta kertovat lisääntyneen polttoaineen kulutuksen lisäksi muun muassa kattilan suurempi vedentarve, verkostopaineen laskeminen, varolaitteiden toistuvat viat ja lämpimän käyttöveden riittämättömyys.

→ Ilma-vesilämpö vai maalämpö – kumpi on sinulle parempi?

2. Syntyy tarve pienentää lämmityskustannuksia

Tarve lämmitysjärjestelmän vaihtoon syntyy usein myös suurten lämmityskustannusten takia. Kun omaa energialaskua vertaa esimerkiksi ekologisten lämpöpumppuratkaisujen säästölaskelmiin, moni päätyy lämmitysremonttiin, vaikka vanha järjestelmä olisi teknisesti vielä toimintakykyinen. Lämmitysremonttia harkitessa on hyvä aina teettää pätevällä urakoitsijalla huolellinen kartoitus, jossa selvitetään kiinteistön ja tontin ominaisuuksien pohjalta paras ja kustannustehokkain lämmitysratkaisu – ennen kuin siirtyy kilpailuttamaan urakoitsijoita.

Tarve lämmitysjärjestelmän vaihtoon syntyy useimmiten suurten lämmityskustannusten takia. Moni päätyy lämmitysremonttiin, kun vertaa omaa energialaskua esimerkiksi ekologisten lämpöpumppuratkaisujen säästölaskelmiin,

Jos vanha lämmitysratkaisu on toimiva ja huollettu, sitä ei aina kannata poistaa, vaan jättää uuden rinnalle. Eikä aina tarvita välttämättä järeitä ratkaisuja. Sähkö- tai öljylämmitteisissä kohteissa sähkölaskua voidaan pienentää merkittävästi jo pelkän ilmalämpöpumpun avulla. Lämpöpumppuratkaisuihin erikoistunut suunnittelutoimisto tai pätevä urakoitsija osaa antaa puolueettoman kartoituksen, josta selviää, mikä on asukkaan ja kiinteistön kannalta paras ratkaisu.

3. Lämmitysjärjestelmältä kaivataan käyttömukavuutta

Yksi tyypillinen tilanne, jossa varsinkin iäkkäämmät omakotitaloasujat – tai iäkkäiden asukkaiden läheiset – päätyvät vaihtamaan lämmitysjärjestelmää on se, että vanhan lämmitysjärjestelmän ylläpito ja hoito käyvät liian työlääksi. Vanha puu- tai öljykattilaa vaatii pahimmillaan päivittäistä hoitoa. Nykyaikaiset lämpöpumppuratkaisut ovat helppokäyttöisiä, huoltovapaita ja riskittömiä – ja sisältävät tarvittaessa koko laitteiden elinkaaren mittaisen huoltopalvelun.

Osallistu laadukkaan maalämpö- ja ilmalämpöpumpun arvontaan >>

4. Halutaan pienentää omaa hiilijalanjälkeä

Suomen hiilijalanjälki on Euroopan suurimpia, mikä johtuu pääasiassa asumisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Yksi merkittävä syy asumisen päästöihin on öljylämmitys. Käytännössä omakotitalon öljylämmityksestä luopuminen on suurin asumiseen liittyvä tekijä, jolla yksittäinen ihminen voi pienentää asumiseen liittyvää hiilijalanjälkeään. Tämä on kannattava peruste lämmitysremonttiin myös siksi, että ekologinen lämmitysratkaisu tarkoittaa asukkaalle samalla pienempiä asumiskustannuksia. Esimerkiksi maalämpö tuo öljylämmitykseen verrattuna noin 60–80 % säästöt. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmän hankkimiseen otetun lainan voi maksaa lämmityskuluista syntyvillä säästöillä pois, eikä investointi vaadi ollenkaan omaa rahaa.

5. Kotiin on tulossa käyttövesi- tai patteriremontti

Yksi otollinen tilanne lämmitysjärjestelmän vaihtoon on kodissa tehtävä isompi remontti, kuten käyttövesi- tai patteriremontti. Uusi lämmitysjärjestelmä voi vaatia esimerkiksi muutoksia lämmönjakotapaan ja remontin yhteydessä muutokset voi toteuttaa kustannustehokkaasti samalla kertaa

Haluatko asiantuntijoiden vinkit suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirje >>

6. Naapurustossa ollaan harkitsemassa samantyyppistä ratkaisua

Esimerkiksi maalämpö on tällä hetkellä niin suosittu lämmitysmuoto, että naapurustossa moni voi olla kiinnostunut lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta samaan aikaan. Ennen oman projektin käynnistämistä kannattaa tiedustella naapureilta tai ystäviltä halukkuutta saman tyyppisen ratkaisun tekemiseen. Kohdekartoitukseen, järjestelmän hankintaan ja huoltopalveluihin voi saada merkittäviä alennuksia, kun kilpailutuksessa on mukana useampia kohteita.

7. Kohteeseen tarvitaan etäohjausta ja -valvontaa

Joskus lämmitysjärjestelmän vaihto voi tulla ajankohtaiseksi, kun elämäntilanne muuttuu. Jos kotoa ollaan esimerkiksi pitkiä aikoja pois tai kiinteistö hankitaan kakkosasunnoksi. Etäohjauksella lämmitystä on helppo säätää tarpeen mukaan ja järjestelmä ilmoittaa, jos kiinteistössä tapahtuu sähkökatkosia tai muita energiankulutukseen vaikuttavia akuutteja muutoksia.

Onko lämmitysjärjestelmän vaihto ajankohtainen? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme >>

Kuva: Shutterstock

Lämpöykkönen